Главният прокурор Сотир Цацаров да започне дело срещу Мехмет Али Агджа, за да изчисти името на България.

За това призова в словото си социалистът Калоян Паргов в рамките на конференцията „Атентатът срещу България – истината“ по повод 30 години от оправдателната присъда на Сергей Антонов, която се проведе в София.

Според Паргов с това дело България трябва да даде пример как се отстояват европейските и националните ценности и да потърси отговорност от ислямския фанатик Мехмет Али Агджа, който несправедливо обвини България.

„За да получим справедливо възмездие. За да запазим честта и достойнството си!“, заяви Калоян Паргов.

Калоян Паргов припомни „Случаят „Антонов“ и процесът в Рим като доказателство, че само силната държава може достойно да защитава интересите си.

Социалистът обясни, че силата на държавата не зависи от размера й на географската карта, а от твърдостта и характера на политиците й, а в днешното време на постоянен страх от терористични атаки има нужда от смели действия и професионализъм.

Сред участниците в събитието бяха адвокатът на Сергей Антонов проф. Джузепе Консоло, заместник-председателят на НС Красимир Каракачанов, президентът Георги Първанов, главният прокурор Сотир Цацаров и бившият външен министър Соломон Паси.

Главният прокурор награди проф. Консоло с кортик на Прокуратурата на Република България – „За заслуга“, в знак на уважение и признателност за работата му като защитник на Сергей Антонов.