Правителството одобри предоставянето на хуманитарна помощ на Турция, Сирия и Йемен в изпълнение на ангажименти, заявени на международни донорски конференции през 2023 г. Общата сума на помощта е 297 792 лева. Тя ще бъде насочена към различни програми на ООН, съобщава пресцентъра на МС.

България участва в две донорски събития през първата половина на годината: Международната донорска конференция "Заедно за народите в Турция и Сирия" (20 март, Брюксел) и Донорската конференция на високо равнище за хуманитарната криза в Йемен (27 февруари, Женева).

За Турция и Сирия България заяви доброволен финансов принос от 200 000 лв., който ще бъде разпределен между Програмата на ООН за развитие (140 000 лв.) и Фонда на ООН по населението в областта на защита от насилие, основано на пола (60 000 лв.). За Йемен страната ни заяви доброволен финансов принос от 97 792 лева (50 000 евро), който ще бъде насочен към Световната продоволствена програма.

Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи. Средствата са предназначени за развитие и хуманитарна помощ.

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Средства ще получат 1459 учебни заведения