България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Това заяви военният министър Атанас Запрянов.

Той поясни, че става въпрос за въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на парламента.

Министърът уточни, че всички страни от бившия Варшавски договор продължават да помагат на Украйна и да изпращат такива системи.

Той заяви, че всички осем пакета, които до момента сме изпратили като помощ за Украйна, включват различно въоръжение, техника, бойни припаси и са в стриктно съответствие с решенията на Народното събрание.

Запрянов увери, че за всяко оръжие и боеприпас, предоставени на Киев, България ще бъде финансово компенсирана.

По негови думи се работи усилено по придобиване на нови 155-милиметрови самоходни гаубици, като за целта страната ще използва Общата европейска инициатива, за да намали разходите по тяхното придобиване.

Сред българите има най-много противници в ЕС на изпращането на оръжия за Украйна

Сред българите има най-много противници в ЕС на изпращането на оръжия за Украйна

Само 1/3 от сънародниците ни са удовлетворени от действията на правителството в отговор на руската инвазия

Министърът на отбраната отчете, че през тази година има ръст в приема на курсанти във висшите военни училища.

Запитан за закупуването от Сърбия на френски изтребители "Рафал", Запрянов бе категоричен, че България е страна членка на НАТО и нашата отбрана е гарантирана от съюзниците.

"Догодина ще получим първите осем самолета F-16 Block 70, после и другите осем. Нормален процес е държавите да заменят стара техника с нова. Приоритет в нашата политика е интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС. Сърбия, както и Босна и Херцеговина са стран -членки на инициативата "Партньорство за мир" на НАТО и ние изграждаме добросъседски отношения с тях. Не разглеждаме превъоръжаването на нашите въоръжени сили като заплаха към нашите съседи и приемаме тяхното превъоръжаване като прозрачен процес на национално решение, което не е заплаха за нас", коментира той.