Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов откриха новата учебна година във Военната академия "Георги С. Раковски" в София. Това предаде БНТ.

Епископ Пахомий Браницки пък отслужи водосвет.

Тази година висшето военно училище посреща слушатели в две магистърски специалности - "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" от професионално направление "Военно дело" на факултет "Национална сигурност и отбрана" и "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" от професионално направление "Военно дело" на факултет "Командно-щабен".

През настоящата учебна година сред обучаемите и в двете специалности има офицери от Република Северна Македония.

Радев възропта, че се дават повече пари за МВР, а не за армията

Радев възропта, че се дават повече пари за МВР, а не за армията

Той участва в церемония по връчване на дипломи във Военна академия "Г. С. Раковски"

Пред курсистите министър Запрянов акцентира върху предизвикателствата, рисковете и заплахите в променената среда на сигурност и очерта приоритетите пред отбранителната политика. По думите му войната все повече се отдалечава от схващанията, разбиранията и моралните ценности на демократичните държави. Наблюдаваме разширяването ѝ в нови области и измерения: киберпространство, космическо пространство и когнитивно измерение, поясни той.

В този контекст нашият цивилизационен избор да бъдем част от свободния свят на най-проспериращите и мощни държави в света, обединени в Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз, ще бъде защитаван и укрепван. Именно затова продължаваме ускорено да градим силна българска отбрана в рамките на НАТО и ЕС, каза още той.

Адмирал Емил Ефтимов от своя страна отбеляза, че новите геостратегически реалности, трансформационните процеси в НАТО и тяхното влияние върху изискванията към Въоръжените сили са наложили стратегическо преосмисляне на националната отбранителна политика. Той подчерта, че водещи приоритети си изграждането и развитието на отбранителните способности, адекватни на средата на сигурност, грижата за хората в отбраната, по-нататъшната интеграция и участие на страната като съюзник и активен член на НАТО и ЕС, както и принос към изграждането на национална устойчивост.