България е с най-ниска производителност на труда сред страните от Европейския съюз.

Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, цитирана от БНР.

Това е основната причина работната ръка в нашата страна да е с най-ниско заплащане от всички държави-членки на ЕС.

Масларова добави, че МТСП смята да организира трудови борси в Испания, Гърция, Германия, Великобритания и други държави от Европейския съюз, където има най-много български работници.

Чрез тях българските работодатели ще могат да се запознаят с опита на чуждестранните си колеги в повишаването на производителността на труда и използването на квалифицирана работна ръка.

Не е изключено да се стигне до внос на чуждестранни работници в нашата страна, добави Масларова.

По думите й бизнесът трябва да направи необходимото, така че да се увеличат минималните осигурителни прагове.

Според нея държавата е направила своята крачка с предложението да поеме 12% от осигурителната тежест. Бизнесът също трябва да направи ответен жест, добави Масларова.

Тя даде пример със строителството, където според нея, няма по-ниска заплата от 600 лева, а в същото време осигуровките са базирани на значително по-ниско заплащане.

Социалният министър припомни, че Инспекцията по труда ще получи допълнителни правомощия да санкционира за нарушаване на трудовото законодателство. Това обаче ще стане със законови промени, които ще се гледат най-рано есента.

Предвижда се средствата от санкциите да отиват както за допълнително стимулиране на служителите на инспекцията, така и за подобряване на общинските социални дейности.

Проблем на този етап е и малкият брой инспектори-370 души на фона на 200 000 действащи фирми в страната, каза ошще Масларова.