България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в "чакалнята", защото отговаря на всички критерии за това. Страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Естония, информираха от Министерския съвет.

Премиерът изтъкна добрите макроикономически показатели и отбеляза, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Борисов отбеляза ръста на българската икономика. Премиерът спомена увеличението на инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса и значителния спад на безработицата, както и категоричната борба с контрабандата.

България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз. "Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство", подчерта българския премиер.

Борисов е подчертал пред Туск, че по отношение на политиката към Западните държави очаква ясна перспектива, а не празни обещания. "България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза", допълни Борисов.

Доналд Туск обеща подкрепа на страната ни. "България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, така и за влизането в "чакалнята на еврозоната", заяви председателят на Европейския съвет.

По време на срещата бе споменато и за организирането на Среща на върха на лидерите от ЕС на тема "Западни Балкани" в София по време на нашето председателство. Борисов изрази готовност да започнат разговори за подготовката на срещата с екипа на Туск и Секретариата на Европейския съвет, както с всички комисари, чиито ресори имат отношение по темата за политиката на Западните Балкани.