България е входна врата за ЕС от гледна точка на Турция.

Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу след среща с колегата си Бойко Борисов.

"Турското население в България е мост между страната и Турция и ние заедно ще полагаме грижи за него", заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, който е на еднодневно посещение у нас.

След повече от час разговор - при сериозни мерки за сигурност в резиденция Бояна, двамата споделиха, че са говорили за приятелските отношения между двете страни и миграцията.

Давутоглу обяви, че е получил писмо от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, което го навеждало на сигурността, че скоро щели да се отворят нови глави от преговорния процес за членство на южната ни съседка.

Давутоглу идва да ни наложи нови злини обявиха 300 атакисти в центъра на София

Давутоглу идва да ни наложи нови злини обявиха 300 атакисти в центъра на София

"Заградени като животни, пазени от хиляди робокопи"

Реформите в Турция ще продължат с пълна сила, увери в тази връзка турският премиер. Той изтъкна и доброто взаимодействие със страната ни по миграционните въпроси.

Турция отваря високоскоростна жп линия между София и Истанбул, съобщи Ахмед Давутоглу. Той обяви, че България ще участва в големите транспортни проекти, които предстоят в южната ни съседка.

За Борисов в последните седмици бежански натиск по южната ни граница направо няма. Ще продължават съвместните операции на вътрешните министерства на двете страни срещу каналджиите.

Турските медии зачекнаха Борисов за оградата, която продължаваме да строим по границата с Турция.

"Нито ни се дават пари, нито искаме да се заграждаме с Турция. Ситуацията обаче е такава", обясни родният премиер. По думите му двамата с Давутоглу дори се шегували по въпроса, като турският му колега му казал: "Бойко, идва хлад", а Борисов обяснил, че хлад у нас идва само от метеоролозите.

За Борисов ясно разграничаваме бежанците от икономическите имигранти, като за вторите има ред и закон.

Той бе подкрепен от Давутоглу, който се ожали, че в страната му има 2,5 милиона бежанци и изрази надеждата си конфликтът в Сирия да намери своето решение.

С подобна мирна позиция е турският премиер и по руския въпрос, настанал след сваляне на руски самолет от Турция на границата със Сирия. Припомняме, че от тогава двете страни са в изключително обтегнати отношения.

Не се знаеше към онзи момент чий е самолетът, повтори Давутоглу турската позиция. За него напрежение с Русия никак не е желателно и Турция остава отворена за диалог.

Едно от най-важните качества на мъжа е търпението, посъветва пък Борисов по въпроса, споделяйки вярата си, че отношенията между двете страни ще се нормализират скоро.

Иначе двамата държавници са говорили и за енергетика, като вече е окончателно бъдещото пускане на азерски газ към страната ни по гръцкия и турския интерконектор.

С Турция ще си взаимодействаме за лекарства, регионално развитие, транспорт. Поет е и ангажимент от съседката ни да следи стриктно преминаването и износа на добитък, за да не се носят зарази у нас.