България и Египет са близо до регион, обхванат от продължителна криза, и са естествени съюзници в усилията си за укрепване на стабилността в Близкия Изток и в борбата с организираната престъпност, нелегалната миграция, радикализацията и тероризма.

Това е позицията, около която се обединиха президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси, които проведоха среща в Кайро.

Като една от най-близките държави от ЕС до Египет, България ще продължи да работи гласът на страните от региона и на Египет да бъде чут по-силно в Европа, защото от ситуацията в Близкия изток и Северна Африка зависи стабилността и сигурността на самия Европейски съюз, обясни Радев.

Българският президент оцени високо приноса на Египет за разширяване на диалога между страните от Африканския съюз и Лигата на арабските държави с Европейския съюз, включително и за справяне с общите предизвикателства.

"Противодействието на тероризма, на трафика на хора и нелегалната миграция не са по силите на която и да е държава и изискват обединените усилия на всички засегнати страни", добави Радев.

АбделФатах ас-Сиси заяви, че Египет ще продължи да предотвратява трафика на хора и добави, че през последните месеци ефективно са били пресечени всички нелегални миграционни потоци към Европа от територията на страната.

Лидерите на ЕС и Арабската лига си обещаха „нова ера” на сътрудничество

Лидерите на ЕС и Арабската лига си обещаха „нова ера” на сътрудничество

Следващата среща е планирана в Брюксел през 2022 г.

На срещата е изразен взаимен интерес към задълбочаване на двустранното сътрудничеството в отбраната, сигурността и в областта на военното обучение. Отбелязано беше традиционно доброто партньорство на предприятията със специализирана продукция.

Двустранният стокооборот между България и Египет, който достига 1 млрд. щатски долара годишно, е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни - не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество между бизнеса, създаването на смесени предприятия и съвместен износ на трети пазари.

Като особено перспективни сфери са определени информационните технологии, производството на автомобилни части и компоненти, на домакински уреди и на мебели.

На срещата е обсъдено по-активното взаимодействие в рамките на смесената комисия за сътрудничество, както и създаването на Българо-египетски бизнес съвет, който да подкрепя деловите среди за реализацията на проекти от общ интерес.

Румен Радев открои провеждащия се днес в Кайро Египетско-български бизнес форум с участието на над 30 български компании от отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в сферата на туризма с представители на много техни партньори от Египет, като реална стъпка в развитието на двустранните отношения.

Радев в Египет с представители на 30 български фирми

Радев в Египет с представители на 30 български фирми

Създаваме Българо-египетски бизнес съвет

"Специално в сферата на туризма и България, и Египет има много какво да предложат, но и много какво да научат един от друг", обясни Радев и покани Абдел Фатах ас-Сиси да посети страната ни за подписването на двустранните документи, с които се създават нови възможности за сътрудничеството между България и Египет.

Стратегическото разположение на България и стремежът на страната ни да диверсифицира маршрутите за доставка на енергийни ресурси и за пренос на природен газ към Балканите и Европа, също е сред акцентите на разговорите. Радев отбеляза интереса на България към този процес да бъдат приобщени и потенциалните партньори от Средиземно море, включително Египет.

В Кайро президентът Румен Радев проведе срещи и с министър-председателя на Египет Мостафа Камал Мадбули и с председателя на парламента д-р Али Абдел Аал-Сайед Ахмед.

Захариева: България не е готова да се присъедини към Пакта на ООН

Захариева: България не е готова да се присъедини към Пакта на ООН

С обем от над $1 млрд. стокообменът ни с Египет е постигнал връх през 2017 г

Наблюдава се положителна тенденция в търговските ни отношения с Египет, като статистиката показва десетократно увеличение на българския износ от 2007 г. до 2017 г., коментира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в Кайро.

"България може да предложи висококачествени продукти на конкурентни цени в областта на машиностроене, фармацевтични и медицински уреди, козметика, хранителни продукти и още много", обясни Манолев.

Той допълни, че България може да даде достъп до единния европейски пазар, а Египет - да бъде използван като мост към Близкия изток и Африка, двете страни трябва да използват пълноценно тези възможности.

Има първи подписан договор по силата, на който ще се създаде българо-египетски обучителен център в сферата на информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и строителството

ЕС притеснен: Основаният на правила световен ред е застрашен

ЕС притеснен: Основаният на правила световен ред е застрашен

ЕС и Арабската лига щели да го защитават