Интересът на България и Хърватия да задълбочат сътрудничеството си в редица сфери беше основен акцент в срещата на премиера Стефан Янев с хърватския министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман.

Двамата установиха наличието на сериозен потенциал за двустранно партньорство в значителен брой области, включително икономика и транспортна свързаност. Янев връчи на хърватския министър документ с предложенията на българското правителство за сферите, в които има най-съществена перспектива за напредък.

Той изрази очакване културните контакти между България и Хърватия да дадат нови позитивни резултати през следващите три години, след като по-рано днес хърватският министър Гордан Гърлич-Радман и министър Велислав Минеков подписаха програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2021 г. - 2024 г.

Българският премиер подчерта, че активните контакти на ниво министри са от съществено значение за постигането на нови договорености и в други сфери за в бъдеще, така че двете приятелски държави да продължат ползотворното развитие на двустранните си отношения.

Той отбеляза и че догодина ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Хърватия. Според него е добре да се обсъдят възможностите за отбелязване на тази кръгла годишнина, така че този повод също да стане част от усилията на двете държави да работят за ново стратегическо измерение на отношенията си.

На срещата беше отчетено тясното партньорство на България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, както и сходните виждания по редица теми, включително регионалното сътрудничество, укрепването на стабилността и просперитета в Западните Балкани и тяхната европейска перспектива.

От своя страна Гордан Гърлич-Радман поздрави премиера Стефан Янев за работата на служебното правителство и предаде и поздравите към българския премиер, изпратени от хърватския му колега Андрей Пленкович. На свой ред министър-председателят отправи покана към премиера на Хърватия да посети България в удобно за него време.

С хърватския външен министър се срещна и българският му колега Светлан Стоев. Двамата потвърдиха отличните отношения между двете държави.

"Хърватия и България се отличават с изключителни двустранни отношения. Българският и хърватският народ исторически доказват, че в тази част на Европа, която е била поле за големи стратегически надпревари, двете страни винаги са имали светли и добри отношения", заяви Гърлич-Радман.

По време на разговорите в Министерството на външните работи бяха обсъдени двустранните отношения, както и общите цели - заедно вървим по пътя към членство в Шенген и Еврозоната, както и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. България и Хърватия споделят и общи ценности като близки партньори в ЕС и НАТО.

Стоев подчерта, че бъдещи политически консултации между двете министерства на външните работи са необходима стъпка не само с оглед на задълбочаване на политическия диалог, но и от гледна точка на набелязването на конкретни области за разширяване на сътрудничеството.

По негови думи има нереализиран потенциал за развитие в множество сфери като сигурността, икономиката и търговията, туризма, културата, образованието. Според него усилията трябва да са насочени към подобряване на свързаността, като важна стъпка в това отношение е откриването в края на юли 2021 г. на пряка въздушна връзка София - Загреб. Въпреки позитивната тенденция за увеличаване на стокообмена през последните две години - от 270 млн. евро през 2018 г. на 354 млн. евро през 2020 г., той е далеч под възможностите на двете страни.

Сред темите на разговорите бяха и въпроси от европейския дневен ред, между които и присъединяването към Шенгенското пространство - цел и за двете страни. Двамата министри потвърдиха, че като външни граници на ЕС, България и Хърватия имат общи ангажименти и възможности за защита на интересите, като ще работят солидарно за приемане в Шенген.

На срещата беше обсъден и въпросът за европейската интеграция на страните от Западните Балкани - тема, която бе един от приоритетите както на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., така и за хърватското две години по-късно.

Стоев подчерта, че за България европейският път на страните от Западните Балкани е основен външнополитически приоритет още с приемането на страната ни за член на ЕС през 2007 г.

България остава последователна в подкрепата си за европейската интеграция на държавите от региона, включително на Република Северна Македония. Външният ни министър подчерта, че през последните месеци българското правителство е инвестирало сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията ни. В същото време България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Той увери, че българската страна е проактивна, добронамерена и разчита на доброто желание на Република Северна Македония за постигане на конкретни резултати.

От своя страна хърватският министър потвърди, че Хърватия е сред най-силните застъпници на разширяването на ЕС. Той подчерта мнението и на двете страни, че присъединяването към ЕС е възможно само при изпълнение на всички критерии за членство.

По време на разговорите хърватският министър изрази благодарност към България за "истинския и силен жест на солидарност" за помощта за справяне с последствията от разрушителните земетресения в Хърватия през 2020 г.