"Страните ни споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за целия ЕС и са важен инструмент за растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места." Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с полския държавен глава Анджей Дуда.

Той подчерта, че Полша е значим партньор на България в областта на търговията и инвестициите и изрази увереност, че това сътрудничество ще продължава да се задълбочава.

Двамата акцентираха върху отличното състояние на двустранното сътрудничество и приветстваха 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Полша.

Радев и Дуда призоваха за освобождаване на украинските моряци

Радев и Дуда призоваха за освобождаване на украинските моряци

Настояват за деескалация на конфликта чрез диалог

По време на срещата бе отбелязан и интензивният политически диалог на всички равнища, който спомага за конструктивното взаимодействие и сходните позиции на България и Полша по редица въпроси от европейския и международния дневен ред.

Премиерът Борисов и полският президент Анджей Дуда изразиха и тревогата си от напрежението между Украйна и Руската федерация в Азовско море.

"В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог", подчерта Борисов.

Той посочи още, че Полша е важен фактор за сигурността в Европа и близък съюзник в рамките на НАТО.

"Установили сме добро сътрудничество в сферата на отбраната, което се осъществява както в рамките на ЕС и НАТО, така и на двустранна основа", допълни още министър-председателят.