България и Судан подписаха Меморандум за разбирателство между външните министерства на двете страни и Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Центъра за дипломатически изследвания и обучение към Министерство на външните работи на Република Судан.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че зависи от тях да реализират това, за което са се разбрали, а именно в най-скоро време да се организира бизнес форум и посещение на българския бизнес в Судан, така че да се види потенциала, който има там.

"Съществува и голям потенциал за внос на хранителни продукти. Това, което направихме с подписването на споразуменията е голяма възможност", добави Захариева.

По думите й, има много други неща, които ни свързват, но преди всичко са над 3000 судански граждани, които са завършили образованието си в България.

"Това е една от другите сфери, за които се разбрахме да работим заедно с моя колега и дипломатическия институт -обмяна на опит на млади и по-старши дипломати между двете държави", уточни тя.

Захариева и Министърът на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур са обсъдили и ситуацията в Близкия изток и в Африка.

"Това, което предстои като възможности е сътрудничество между ЕС и Африка и усилията и програмите, които има ЕС за стабилизирането на района. В лицето на Судан ЕС има наистина сериозен и стабилен партньор", допълни още Захариева.

Министърът на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур каза, че отношенията между България и Судан са исторически.

Гандур подчерта, че около 3 000 судански граждани са завършили български университети и в момента заемат важни позиции както в страната им, така и в чужбина. Той заяви, че страната им се нарежда между деветте страни в света, които в бъдеще ще бъдат отговорни за изхранването на целия свят.

Външният министър на Судан подчерта още, че Судан се отличава с изключително голямото количество води - надземни, подземни, течащи и това ще доведе до развитието на едно интензивно земеделие. По думите му, Судан също така е много богат на минерални суровини и нефт и се нарежда на трето място като износител на злато в света. От друга страна, Гандур посочи, че България разполага с много опит и професионални умения в различни сфери.

"Както в минната индустрия, така и в различни други производства, в селското стопанство. Ние ще продължим да си сътрудничим и да използваме вашия потенциал", допълни Гандур.

Ибрахим Гандур обяви, че утре му предстои среща в Търговско-промишлената палата, където ще се разискват различните възможности за инвестиции.