Премиерът Бойко Борисов и министърът по въпросите на ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик оцениха високо усилията на двете страни за справяне с миграционния поток.
Двамата отчетоха положителния ефект от Споразумението между ЕС и Турция по миграцията, което е довело до реално намаляване на броя на нелегалните мигранти, влизащи в ЕС.
Това стана ясно по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и министъра по въпросите на ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик, съобщиха от МС.

По време на срещата бе потвърдено, че стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика. Връзките между двете държави се основават на принципите на добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи, е констатацията на Борисов и на Челик.

По време на разговора Бойко Борисов подчерта, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие, търговия.
"Активният и конструктивен диалог на различни равнища през последни месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения", заяви още българският премиер.

Интензивно е икономическото сътрудничество между България и Турция, смята българският премиер и турският министър. Областите, в които има възможности за развитие на двустранните връзки са енергетика и енергийна инфраструктура, инвестиции, животновъдство, транспорт, туризъм, стана ясно от срещата между Борисов и Челик.