Президентът Румен Радев потвърди интереса на България за по-тясно сътрудничество с Иран в сферата на икономиката, енергетиката и научния обмен.

Задълбочаването на партньорството е от интерес и за Югоизточна Европа и Европейския съюз и като председател на Съвета на ЕС България ще работи за насърчаването на политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес, коментира Радев на среща на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Иран д-р Мохаммад Джавад Зариф, който е на посещение в България.

"Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен", заяви Радев.

Иран иска да инвестира на Балканите и засилва сътрудничеството с региона

Иран иска да инвестира на Балканите и засилва сътрудничеството с региона

Могат да увеличат производството на газ и да го транспортира към Балканите

Обща е оценката, че договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и изпълнението от Иран на поетите ангажименти, създават нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран, както и на традиционно добрите връзки между България и Иран.

Развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България, посочи Мохаммад Джавад Зариф.

Организирането на съвместни бизнес и туристически форуми, които да насърчат контактите между деловите среди от двете държави, както и облекчаването на издаването на визи, бяха откроени като възможност за активизиране на икономическия и културен обмен.

Мохамад Джавад Зариф пристигна у нас

Мохамад Джавад Зариф пристигна у нас

Иранският външен министър ще се срещне с премиера Борисов, министри и други лица

Обсъдени са и продължаване на международните усилия за противодействие на терористичната дейност на "Ислямска държава" и постконфликтното възстановяване на региона на Близкия Изток. Иранският външен министър отбеляза възможността строителни компании от страната ни да участват в този процес.