Корупцията в страните в преход намалява.
Това съобщи Шерил Грей от Световната банка, която представи доклад "Антикорупционната реформа в страните в преход - кой успява и защо?".

В дискусията по доклада взеха участие и Флориан Фихтл, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, вътрешният министър Румен Петков, представители на правителството, НС, НСОРБ и ЕБВР.

Резултатите от изследването на банката, проведено през 1999, 2002 и 2005 година сочат, че има подобряване в борбата с корупцията в страните в преход, но то все още не е до нивото в Западна Европа.

Като цяло новината е добра, коментира Шерил Грей. Тя подчерта обаче, че не всички страни показват добри резултати.
Най-високи резултати в борбата с корупцията, по думите й, се наблюдяват в Грузия, следва Словения, България и Румъния.

България заема 54-то място от 175 държави в класацията за бизнес среда. Изкачваме се с пет места напред в сравнение с миналата година, посочиха още от Световната банка.

От доклада става ясно, че Сърбия и Черна гора, Албания и Киргизстан влошават показателите си по отношение на борбата с корупцията.

Шерил Грей посочи, че в областта на правосъдието и обществените поръчки като цяло няма подобрение в страните в преход.

38% от анкетираните фирми заявяват, че корупцията в България пречи за бизнеса им, отбеляза Грей.
Според тях висока е корупцията в България в сферата на обществените поръчки, лицензирането на бизнеса, митниците и съдебната система.

Според Грей новите частни фирми продължават да плащат най-много подкупи.
По думите й България се представя най-зле в лицензирането на фирмите, но показва добри резултати в сферата на кредитирането и защитата на инвестициите.

Успокояващо според Шерил Грей е, че страните в преход са най-бързо развиващите се в света.
Тя посочи, че на първо място сред 10-те най-добри реформатори в света стои Грузия, следвана от Румъния, Мексико и Китай, но България не е в челната десятка.

Като един от основните проблеми за развитие на страната ни, тя смята прозрачността на доходите на лицата, заемащи висши държавни постове и имунитета на тези лица.

Според нея силен мотиватор за реформите в страните в преход се оказва членството в ЕС.
Тя подчерта, че някои от новите членки на ЕС забавят реформите след присъединяването си.

България трябва да продължи с реформите и след членството си в съюза, категорична бе Шерил Грей.