Два са начините, по които България може да подпомогне операциите в Близкия изток. Това мнение изрази в ефира на БНР британският военен експерт Пол Бийвър. Според него страната ни може да помогне в координирането на руските и американските действия в Сирия.

Бийвър отбеляза, че не разполагаме с големи въоръжени сили, но имаме два актива, които самият той смята за важни. Според него отношенията на страната ни с Русия са почти уникални сред натовските съюзници и можем да ги използваме като посредник между Запада и Русия. По думите на експерта България е способна на това, правила го е по време на войните на Балканите и може пак да направи.

Британският експерт отбеляза и наличието на военни бази в страната ни, които НАТО може да използва при евентуална операция срещу „Ислямска държава". Той смята, че „Ислямска държава" няма никакви проблеми с балканските страни. Основните цели на групировката били разположени на пътя на джихадистите към местата, които те искат да унищожат. Пол Бийвър посочи като примери Париж, Берлин, Лондон, Мадрид, Рим - столиците на държавите, които според тях са водили война срещу исляма в Ирак и Афганистан. Британецът алармира, че Сирия е повод за истински грижи, тъй като там има групировки, които искат да навредят на Запада.

По мнението на експерта рискът за Балканите е от миграцията и промяната на баланса в населението. Той не смята, че хората от балканските държави в момента трябва да се чувстват като мишени, защото не осигуряват войски и самолети срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Относно поисканата от Франция помощ от Европейския съюз, Пол Бийвър обясни, че натовските съюзници са единствените, които могат да съдействат с огромните си възможности в областта на разузнаването и наблюдението, а също и със специални части и специалисти по военно обучение.

„Говоря за ограничен брой - може би няколко десетки войници, както и за прецизно насочвани въздушни удари срещу лидери на Даеш. Руснаците нямат такива възможности и това е областта, в която Западът може да помогне", обясни военният експерт.