Арогантна проява на досаден популизъм. Така от ДПС определиха проектозакона на Патриотичния фронт за забрана носенето на бурки в страната.
Депутатите подхванаха предложението на патриотите за забрана на носене на прикриващо лицето дрехи.

Законът се създава за 30-40 жени, които живеят в Пазарджик. Това обяви Тунчер Кърджалиев от ДПС. Такъв закон имало във Франция, но там живели 30 000-40 000 жени, които носели бурки.

Това е бутафорен, измислен проблем, недоумява Кърджалиев. Забраните трябвало да се налагат в краен момент. Като лекар той направи медицински разбор на лицето. Лицето е част от главата, то не е отделен орган, подчерта депутатът. Според него от законопроекта оставало впечатлението, че над шията има два органа - глава и лице, което било смешно.

Под угрозата на закона попадат пантери, Мики Маус, фини дами с шалове, бонета, рокери, рибари, скиори, ядоса се още Кърджалиев. По мнението му имало риск от дискриминация на религиозна основа. Този закон щял да засегне духовната опора на вярващите.

Освен това законът бил провокация към ортодоксалния ислям. Този законопроект не решава нито един смислен, екзистенциален проблем на българското общество и затова не трябва да се подкрепя, каза Тунчер Кърджалиев.

Комичен и жалък е целият законопроект, включи се и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Според него този проблем засягал десетки хиляди жени. Засягал паметта на народа ни. Засягал и споменът за майка му като забрадена жена. За това, че забрадката е част от народопсихологията ни той даде за пример разказът на Йордан Йовков „По жицата”, където и жената на селянина е със забрадка.

Таско Ерменков пък защити проекта с аргумент националната сигурност. Тази забрана щяла да попречи на хулиганите да крият лицата си по време на обществени прояви.

В крайна сметка, без много дебати, парламентът прие забраната на първо четене - за проекта бяха 108, 8 гласуваха против.