Пътят до подписването на Договора за добросъседство с Македония трябва да бъде извървян в името на приятелството и доверието в региона. Това стана ясно от съобщение от администрацията на президента Росен Плевнелиев след проведената среща с македонския му колега Георге Иванов.

Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона, заяви Плевнелиев.

Дългоочакваният Договорът за добросъседство с Македония ще доведе до повече взаимни инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти, уверява нашият президент.

Държавният глава напомни, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници. "Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан", заяви президентът Плевнелиев.

Предлагаме на Скопие общо честване на Каймакчалан

Предлагаме на Скопие общо честване на Каймакчалан

Поставянето на паметника да е съгласно всички законови изисквания

По време на разговора македонският държавен глава призова за повече регионални инициативи, които да направят Балканите още по-активен участник във формулирането на европейската политика. "Нашият регион трябва да бъде по-задружен, трябва да се ръководим от прагматизъм и да не позволяваме исторически обременености да попречат на сътрудничеството ни в днешния динамичен свят", заяви Георге Иванов.