Нов паметник, подкрепен и от македонската страна, да бъде поставен на връх Каймакчалан, както и двете страни заедно да отбелязват годишнината от битката. Това е предложил министър Вежди Рашидов на македонската си колежка Канческа-Милевска по време на срещата им в Скопие.

Министър Рашидов е подчертал, че желанието на българската страна е инициативата да бъде реализирана съгласно всички законови изисквания

По думите на Рашидов такъв паметник ще бъде ясен израз на достойнството на двете държави, без да се накърнят нечии чувства.
„Нека се обединим около това, което ни свързва и около паметта на загиналите”, посочи още Вежди Рашидов.

Двамата министри се обявиха и за съвместно преодоляване на ситуацията, настъпила след разрушаването на българската паметна плоча на Каймакчалан. Припомняме, навръх националния ни празник, когато честваме обявяването на Независимостта на България, македонският журналист Миленко Неделковски разруши паметната плоча на българските военни, загинали при отбрана на позицията.

НИМ обяви сметката за дарения за възстановяване на Каймакчалан

НИМ обяви сметката за дарения за възстановяване на Каймакчалан

Паметниците на връх Каймакчалан, на полк. Каварналиев и на 8-ми Приморски полк

Рашидов и Милевска са изразили становище, че двете държави трябва да се обединят около това, което ги свързва, около общия интерес и европейските ценности, характерни за 21 век, посочват от Министерство на културата.

По време на разговора министър Рашидов е поставил и въпроса за възстановяване на паметника на полковник Константин Каварналиев.