България ще отзове своя посланик в Беларус Георги Василев за консултации. Това стана ясно на днешната среща в Братислава на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с опозиционния кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская.

Захариева увери Тихановская, че България е готова да подкрепи страната й.

"В Европейския съюз обсъждаме как да подпомогнем желанието на беларуското общество за демокрация. България е готова да ви подкрепи, ние също преминахме през такъв период през 1989 г.", заяви българският вицепремиер.

От своя страна Тихановская запозна външния ни министър с актуалната ситуация в Беларус.

ЕС се среща със Светлана Тихановска

ЕС се среща със Светлана Тихановска

Екатерина Захариева ще участва днес в заседанието на Съвета "Външни работи"

Захариева обясни, че решението Василев да бъде извикан за консултации в София е в знак на подкрепа за Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус. По нейни думи това решение е израз на единния и координиран подход на ЕС. Днес посланик Георги Василев е връчил нота в беларуското външно министерство, че ще отпътува от страната.

Бъгарският вицепремиер бе категорична, че опитите на беларуските власти да упражняват натиск върху дипломатически представителства на държави членки на ЕС, са недопустими.

Призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести в Беларус, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ, заяви тя.

България подкрепя санкции срещу хората в Беларус, отговорни за изборните фалшификации

България подкрепя санкции срещу хората в Беларус, отговорни за изборните фалшификации

Външните министри на държавите - членки на ЕС остро осъдиха репресивните мерки