България подкрепя санкции срещу хората в Беларус, отговорни за изборните фалшификации. Това стана ясно по време на провелата се среща днес в Брюксел.

Сред основните дискутирани теми бяха ситуацията в Беларус и отравянето на руския опозиционен водач Алексей Навални. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина взе участие в нея, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Работният ден на министрите на външните работи от ЕС започна с неформална среща с кандидата за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги информира за актуалната политическа ситуация в Беларус и за предприетите от режима репресивни мерки спрямо протестиращите граждани - над 12 000 са арестуваните, близо 500 души са претърпели полицейско насилие. Според Тихановская над 100 компании, базирани в Беларус, планират релокация заради влошаващата се политическа ситуация.

Външните министри на държавите - членки на ЕС остро осъдиха репресивните мерки на властите и настояха за незабавно освобождаване на всички задържани по време на протестите и стартиране на приобщаващ национален диалог.

По-рано Кипър наложи вето на опитите на евролидерите да наложат санкции срещу 40 граждани на Беларус, включително и на президента Александър Лукашенко. Мерките се разглеждаха като отговор срещу подправянето на резултатите от президентските избори, които осигуриха шести мандат на Лукашенко и срещу отговора на правителството на Беларус към протестиращите, които оспорват резултатите.

Вето на Кипър спря санкции на ЕС срещу Беларус

Вето на Кипър спря санкции на ЕС срещу Беларус

Източник обясни пред ТАСС, че позицията на Кипър остава непроменена

По отношение на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който вече се възстановява в Берлинската болница "Шарите", министрите подчертаха, че Русия трябва да съдейства за провеждането на незабавно независимо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. ЕС е готов да отговори с подходящи мерки на този напълно неприемлив акт, включително чрез евентуално налагане на санкции.

Външните министри обсъдиха перспективите за възобновяване на политическия процес в Либия под егидата на ООН и в изпълнение на заключенията от Берлинската конференция от януари 2020 г. Захариева изтъкна необходимостта от скорошно определяне на специални представители на ЕС и на ООН за Либия, което ще институционализира приноса в дипломатическите усилия на международната общност. Съветът прие допълнителни санкции спрямо физически и юридически лица във връзка с нарушения на правата на човека и на оръжейното ембарго.

Хафтар обяви, че премахва петролната блокада в Либия

Хафтар обяви, че премахва петролната блокада в Либия

Блокадата продължи 8 месеца

Министрите на външните работи проведоха дискусия по отношенията между ЕС и Африканския съюз. "ЕС трябва да насърчава социално-икономическото развитие на африканските държави, подобряване на възможностите за образование и заетост на младите хора, които да допринасят за развитието на своите общества и да не насърчават миграцията", подчерта българският първи дипломат.

По време на работния обяд министрите проведоха неформална дискусия по отношенията със страните от Южното съседство. "От стратегически интерес за ЕС е да положи усилия и да допринесе за постигането на мир, икономически напредък и развитие за всички държави от региона", заяви Екатерина Захариева и отново призова за свикване на Съвет за асоцииране ЕС-Израел.