Кипър блокира решение на ЕС да наложи санкции на Беларус, съобщава "Дойче веле".

Външните министри на страните членки на Общността не успяха да съгласуват санкции срещу официални представители на беларуското правителство.

От Брюксел Светлана Тихановска призова ЕС да наложи санкции на Беларус

От Брюксел Светлана Тихановска призова ЕС да наложи санкции на Беларус

Евролидерите имат причини да не налагат санкции, но аз ги моля за повече смелост

Кипър наложи вето на опитите на евролидерите да наложат санкции срещу 40 граждани на Беларус, включително и на президента Александър Лукашенко. Мерките се разглеждаха като отговор срещу подправянето на резултатите от президентските избори, които осигуриха шести мандат на Лукашенко и срещу отговора на правителството на Беларус към протестиращите, които оспорват резултатите.

Никозия, която поддържа добри отношения с руското правителство, което подкрепя Лукашенко, поиска санкциите да бъдат обвързани със санкции срещу Турция заради споровете в Източното Средиземноморие.

Външният министър на Латвия разкритикува действията на Кипър и написа в "Туитър", че изпращат лош сигнал на гражданите на Беларус, на обществата и на света като цяло.

Русия разкритикува остро резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Беларус

Русия разкритикува остро резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Беларус

Била в нарушение на принципите и нормите на международното право

Европейските министри започнаха дебата след среща с беларуския опозиционер Светлана Тихановска, която призова за смели действия. Тя поиска от Европа да отреже финансовата помощ за Минск.

Източник обясни пред ТАСС, че позицията на Кипър остава непроменена, министрите не са успели да съгласуват "черния" списък. Въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на евролидерите в края на седмицата.

Шефът за външната политика на ЕС Жозеп Борел потвърди, че външните министри не са успели да се договорят за въвеждане на санкции срещу Минск заради липса на единодушие.

Борел поясни, че ЕС няма намерение да се меси в делата на Беларус, но призовава за национален диалог и честни избори.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко