Основният беларуски опозиционен лидер призова ЕС да одобри санкции срещу правителството на Беларус за фалшифициране на президентските избори миналия месец. Светлана Тихановска посети Брюксел, за да призове външните министри на страните членки на Общността да покажат смелост, информира "Ройтерс".

ЕС се среща със Светлана Тихановска

ЕС се среща със Светлана Тихановска

Екатерина Захариева ще участва днес в заседанието на Съвета "Външни работи"

Въпреки шест поредни уикенда на масови протести срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко на 9 август, ЕС все още не е пристъпил към изпълнение на заканата си да наложи санкции на беларуски представители. Държавите членки трябва да одобрят финалния списък с имената на 40 физически лица.

"Евролидерите имат причини да не налагат санкции, но аз ги моля за повече смелост", каза Тихановска, която избяга в Литва след изборите. Тя направи коментара след среща с външните министри.

"Санкциите са важни в нашата борба, защото са част от натиска, който може да принуди така наречените власти да започнат диалог с нас в съвета на опозицията", отбеляза тя на пресконференция.

Тихановска подготвя черен списък с имената на служители на силовите структури

Тихановска подготвя черен списък с имената на служители на силовите структури

Призовавам правоохранителни органи да спрат насилието

ЕС и САЩ искат нови избори в Беларус и Лукашенко да се оттегли от властта. През август Брюксел обяви, че ще наложи замразяване на активи и забрана за пътуване на представители на беларуското правителство, силовите структури и други.

Междувременно президентите на Литва, Полша и Румъния ще поискат от евролидерите на срещата на върха по-късно тази седмица да предложат помощ на Беларус, ако проведе демократични избори. Пакетът ще включва благоприятен търговски режим с ЕС, безвизов режим, подкрепа на преговорите за влизане в Световната търговска организация, финансова помощ в замяна на реформи и помощ за диверсифициране на енергийния сектор, както и преход към либерална икономика.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.