Беларуски опозиционен лидер съобщи, че събират списък с имената на служители на силовите структури, които са отговорни за нанасяне на побой и извършване на произволни арести. Целта е евентуално бъдещо съдебно преследване, информира АФП.

Тихановска съжалява за срещата на Путин с "узурпатора" Лукашенко

Тихановска съжалява за срещата на Путин с "узурпатора" Лукашенко

Съжалявам, че вие решихте да проведете диалог с узурпатора

"Призовавам правоохранителните органи да спрат насилието и да се присъединят към беларуския народ. Ако не го направят, вие няма да избягате от справедлив процес и наказание", заплаши Светлана Тихановска.

Тихановска обяви победа на изборите на 9 август, обвинявайки правителството във фалшифициране на вота, за да покаже, че повечето са гласували за Александър Лукашенко. Тя потърси убежище в Литва след спорните президентски избори.

Опозиционерът каза още, че работи върху списъка с екип правозащитници.

"Ние подготвяме списък с тези служители и полицаи, които взеха участие и продължават да участват в полицейски тормоз", каза още тя и добави: "Ние ще изпратим този списък на Украйна, Турция, Русия, страните членки на ЕС и САЩ. Списъкът ще бъде публикуван", закани се тя.

Светлана Тихановска призова руснаците да не вярват на "отровната" пропаганда

Светлана Тихановска призова руснаците да не вярват на "отровната" пропаганда

Много е важно да не се увреждат връзките между двете държави

Европейският съюз подготвя санкции по-късно този месец срещу отговорните за фалшифицирането на изборите и потушаването на протестите.

Естония, Литва и Латвия вече включиха в списък президента Александър Лукашенко и 29 висши представители на Централната избирателна комисия, министерства и полицията.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.