Водещият беларуски опозиционен лидер разкритикува срещата на президента на Русия Владимир Путин с държавния глава на Беларус Александър Лукашенко, наричайки последния "узурпатор", информира АФП.

"Съжалявам, че вие решихте да проведете диалог с узурпатора, а не с беларуския народ", се казва в съобщение на Светлана Тихановска от Литва, където тя потърси убежище след спорните президентски избори на 9 август.

Лукашенко кацна в Сочи за среща с Путин

Лукашенко кацна в Сочи за среща с Путин

Двамата лидери ще разговарят в президентската резиденция "Бочаров ручей"

"Искам да припомня на Владимир Путин, че каквото и да договорите по време на срещата в Сочи, няма да има правна сила. Новото правителство ще прегледа всички споразумения, подписани от нелегитимния Лукашенко", подчерта тя.

Тихановска обяви победа на изборите на 9 август, обвинявайки правителството във фалшифициране на вота, за да покаже, че повечето са гласували за Лукашенко.

Анализатори коментират, че Путин може да се възползва от слабата позиция на Лукашенко, за да изтръгне отстъпки от него, но всяко споразумение за суверенитета и независимостта на Беларус вероятно допълнително ще разгневи протестиращите.

Кремъл потвърди: Лукашенко обсъжда интеграцията с Путин в  Сочи в понеделник
Обновена

Кремъл потвърди: Лукашенко обсъжда интеграцията с Путин в Сочи в понеделник

Мястото на "работната визита" в Русия предстои да бъде потвърдено

По-рано днес президентът на Беларус Александър Лукашенко кацна в Сочи за среща с руския лидер Владимир Путин.

Миналата седмица от Кремъл обявиха, че двамата лидери ще обсъдят планове за допълнителна интеграция на страните им. Те ще обсъдят плановете за интеграция, както и ключови търговски и енергийни проекти, допълват от Кремъл.

Над 400 са задържаните демонстранти  в Минск

Над 400 са задържаните демонстранти в Минск

Протестиращите опитаха да стигнат до резиденция на Лукашенко...

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

Тази сутрин Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че 774 души са арестувани в неделя, включително повече от 500 в Минск.

Визитата в Сочи е първото пътуване на Лукашенко извън страната от началото на протестите.

250 задържани на многохиляден протест в Минск

250 задържани на многохиляден протест в Минск

Най-малко 100 000 души протестират в центъра на Минск