Президентът на Беларус Александър Лукашенко кацна в Сочи за среща с руския лидер Владимир Путин, информират руски медии.

Двамата лидери ще разговарят в президентската резиденция "Бочаров ручей". Няма да бъдат допуснати журналисти. Не се очаква да дадат пресконференция след разговорите, които ще се проведат във формат "на четири очи".

Кремъл потвърди: Лукашенко обсъжда интеграцията с Путин в  Сочи в понеделник
Обновена

Кремъл потвърди: Лукашенко обсъжда интеграцията с Путин в Сочи в понеделник

Мястото на "работната визита" в Русия предстои да бъде потвърдено

Миналата седмица от Кремъл обявиха, че двамата лидери ще обсъдят планове за допълнителна интеграция на страните им. Путин и Лукашенко ще се срещнат в черноморския курорт Сочи за обсъждане на плановете за интеграция, както и ключови търговски и енергийни проекти, допълват от Кремъл.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

Посланикът на Русия в Минск подари на Лукашенко карта с Беларус в състава на Руската империя

Посланикът на Русия в Минск подари на Лукашенко карта с Беларус в състава на Руската империя

По случай рождения му ден...

Тази сутрин Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че 774 души са арестувани в неделя, включително повече от 500 в Минск.

Лукашенко публично поиска от Путин да се намеси военно в Беларус, представяйки демонстрациите като част от военна атака на НАТО. Путин отказва да го направи засега, но предупреди, че е готов да изпрати помощ, ако нещата излязат извън контрол.

Днес Русия изпраща войници в Беларус за 10-дневни военния учения.

Според анализатори Путин не харесва особено беларуския лидер или не му се доверява. Някои вярват, че руският лидер може да принуди беларуския президент да приеме по-тясна интеграция, което да доведе до някаква форма на "мека" анексия.

Визитата в Сочи е първото пътуване на Лукашенко извън страната от началото на протестите.