Русия разкритикува остро резолюция на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Беларус, съобщават руските медии. 

"Предполагаме, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН е била приета от Запада в нарушение на принципите и нормите на международното право и че тя е юридически невалидна", се изтъква в изявление на сайта на руското външно министерство.

Хиляди протестираха в Беларус, над 400 бяха задържани

Хиляди протестираха в Беларус, над 400 бяха задържани

Демонстрациите продължават поредна седмица

Москва има предвид резолюция, приета от Съвета за сигурност на ООН на 18 септември. Тя призова белоруския президент Александър Лукашенко да започне диалог с опозиционните сили с 23 гласа "за" срещу 2 гласа "против" при 22 въздържали се. Нито едно от 17-те изменения на резолюцията, които бяха представени от Русия и подкрепени от редица страни, не бяха приети.

През уикенда протестиращи в беларуските градове проведоха нови протестни демонстрации. В неделя най-малко 10 души бяха задържани в Минск на основание "нарушение на закона за масовите събрания", докато 415 бяха арестувани в столицата в събота.

"Възелът" Беларус: Предупреждават за възможна нова "Желязна завеса" в Европа
Обновена

"Възелът" Беларус: Предупреждават за възможна нова "Желязна завеса" в Европа

Руски, беларуски и други делегации протестираха срещу изявления на Тихановская в ООН

Преди това Беларус разкритикува остро Европейския съюз за намеса в изборите в страната, след като Европарламентът подкрепи резолюция, която признава координационния съвет на белоруската опозиция като временен представител на народа и подкрепя провеждането на нови президентски избори.

Протестите в Беларус продължават от президентските избори в началото на август, когато президентът Лукашенко обяви победа. Противниците му обаче осъдиха резултатите от изборите, като заявиха, че те са фалшифицирани и заявиха, че Светлана Тихановска, кандидат на опозицията, е спечелила изборите.

Русия изпрати в Беларус 300 щурмоваци и военния си министър

Русия изпрати в Беларус 300 щурмоваци и военния си министър

Участват в ученията "Славянско братство 2020"...