Следовател на ООН предупреди, че е възможно нова "желязна завеса" да се спусне над Европа по време на спешен дебат за положението с правата на човека в Беларус в Женева в петък, съобщава "Ройтерс".

"Нека не позволяваме на друга железна завеса да се спусне над континент", коментира Анаис Марин, специален докладчик на ООН за ситуацията с правата на човека в Беларус, описвайки "катастрофална" ситуация в страната.

Речта й бе прекъсвана няколко пъти от възражения на други членове на ООН, включително руски, беларуски и други делегации, които призоваха предаването да спре.

По-рано Беларус обвини ЕП в агресия, защото приетата вчера резолюция на Европейския парламент по отношение на републиката е с агресивен характерБеларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска съобщи, че събират списък с имената на служители на силовите структури, които са отговорни за нанасяне на побой и извършване на произволни арести.

Съседна Литва наруши международното право, когато призна беларуския опозиционен политик Светлана Тихановска за лидер на Беларус на 10 септември. Това се казваше в позиция на горната камара на беларуския парламент. Светлана Тихановска потърси убежище в Литва след спорните президентски избори в началото на август.

Европейският парламент пък поиска да бъдат наложени санцкии на беларуския президент Александър Лукашенко. На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

По време на дискусия за ситуацията в републиката в Съвета на ООН, Юрий Амбразевич, постоянен представител на Беларус в офиса на ООН в Женева, направи изявление относно необходимостта да се прекъсне излъчването на речта на бившия кандидат за президент Светлана Тихановская, тъй като това не е предвидено в процедурата на събитието.

"Отново ви моля да спрете излъчването на видео, което няма нищо общо нито със същността, нито с процедурната страна на събитието, което се провежда днес тук, в Съвета на ООН по правата на човека. Реч на граждани на Република Беларус не може да се счита за приемлива, да се спре речта на Светлана Тихановская ", каза той.

Тихановская заяви в петък за необходимостта от незабавна намеса на международната общност за преодоляване на кризисната ситуация в републиката. "Ситуацията в Беларус изисква незабавно международно внимание. Мирните протестиращи бяха незаконно задържани, бити, изнасилени, някои от протестиращите умряха", каза Тихановская във видео съобщение, излъчено по време на извънреден дебат за Беларус на 45-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

Според Тихановская действията на беларуските власти са в пряк конфликт "с всички международни норми". В тази връзка тя припомни, че Беларус е поела задължения да зачита основните права на човека. "Това също така означава, че международната общност има право да реагира остро, ако тези задължения не бъдат изпълнени," каза Тихановская.

Беларус затваря границите с Литва и Полша, укрепва границите с Украйна

Беларус затваря границите с Литва и Полша, укрепва границите с Украйна

След ескалацията на напрежението

Амбразевич отрече изявленията за политическите затворници в страната. "Изявлението за присъствието на политически затворници в страната не отговаря на реалността. Има хора, които са били задържани в рамките на конкретни наказателни дела в съответствие с Наказателно-процесуалния кодекс".

"Опровергаваме непотвърдени твърдения за сексуално насилие над задържаните. Няма регистрирани официални изявления за това, а информацията за изчезналите в пряка връзка с протестите не се потвърждава", каза още дипломатът.

Той отбеляза, че правоприлагащите органи на Беларус проверяват всяка от над 900 жалби за действията на силите за сигурност. "Мерките за възстановяване на реда, арестуването, доставката и задържането на задържани лица породиха много обвинения за екстремно насилие. Съобщени са над 900 жалби за насилствени действия от служители на реда. Всички жалби се разследват", каза дипломатът.

В същото време Амбразевич заяви, че почти всички протести в Беларус не отговарят на закона за масовите събития и не винаги са мирни. "Почти всички протестни действия не съответстваха на закона за процедурата за провеждане на масови събития. Тук не става въпрос за забрана на правото на мирен протест, а за процедурата за неговото прилагане. По този начин участниците също нарушиха закона. Следователно има хиляди задържани. Въпреки противоположните твърдения на опонентите на властите , протестите от 9 до 12 август не винаги бяха мирни", каза той по време на дискусия, инициирана от Германия.

Беларуското правителство отхвърля всякакви външни оценки на резултатите от президентските избори и ги възприема като намеса, каза Амбразевич. "Правителството отхвърля всякакви външни оценки, които поставят под съмнение резултатите от изборите, като атака срещу правото на белоруския народ да упражнява суверенния си избор. Беларус разглежда постоянното популяризиране на алтернативни оценки на изборите от чужди държави на международни платформи като намеса във вътрешните работи. Беларуският народ се изказа и мнението им се потвърждава от Централната избирателната комисия, върховния и конституционния съд", каза той.

Амбразевич изрази "несъгласие с разглеждането на ситуацията с правата на човека" в Беларус в рамките на специален дебат и "с това как се случва". "Речите на инициаторите, на други, и текстът на резолюцията (от Германия от името на Европейския съюз), който е представен, са по непотвърдени препратки към предполагаемо достоверни съобщения и необосновани обвинения на правителството в нарушение на международните задължения", каза постоянният представител.

"Изходът от настоящата ситуация ще бъде осъществен в рамките на широк национален диалог, искания за политически реформи, възможността за провеждане на предсрочни избори ще бъде разгледана в работата по изменения на конституцията. За да се гарантира правната страна на въпроса, вече работи експертна група, оглавявана от заместник-председателя на конституционния съд. Беларус разполага с всичко необходимо за независимото и мирно разрешаване на настоящите противоречия в обществото", каза той.

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Западните стратези се подготвят от 10 години