Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е помолил президента на Русия да улесни доставката на нови видове оръжия за републиката, това коментира той на среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщават БелТА и ТАСС.

"Попитах и руския президент за някои видове оръжия. Казах му, че когато пристигнете, ще видим какво наистина трябва да укрепим по отношение на Съюзната държава. Няма от какво да се страхуваме, ние сме готови да се заемем с това", каза Лукашенко.

Лукашенко предложи да продължат военните учения на Славянското братство край Брест и да обмислят нови съвместни маневри. "Разбрахме се с президента на Русия, че трябва да продължим ученията на територията на Беларус "Славянско братство", които се провеждат в близост до Брест. Приветстваме тези учения и е добре, че те се провеждат, освен това, както ми докладват, успешно. Трябва да помислим за втория етап и други учения, за да се изработи план, без да ни интересува, кой и какво ще ни каже", допълва той Лукашенка.

"Няма да натоварваме никого, да правим нещо нахално, но трябва да пазим интересите си".

Александър Лукашенко заяви, че Беларус и Русия трябва да реагират съвместно на нови заплахи и никой няма да може да забие клин в отношенията между двете държави.

Беларус заплаши със силов отговор, обвини Литва в нарушаване на международното право

Беларус заплаши със силов отговор, обвини Литва в нарушаване на международното право

На всяка заплаха ще бъде отговорено в рамките на Организацията на договора

Беларус и Русия предварително планираха да проведат около 130 военни събития тази година, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. "За съжаление програмата беше изпълнена само на 30%. Трябва да достигнем поне 70% до края на годината. И за това трябва да се консолидираме и да проведем втория етап от ученията, които сега са в ход. През октомври са следващите учения", каза Шойгу.

Анализ на събитията, които се случват в Беларус, показа, че протестните действия, обхванали страната, се подготвят от западните страни в продължение на десет години, заяви Лукашенко в сряда по време на среща с политически активист.

"За да свалим всички маски наведнъж, нека назовем тези играчи по име. На нивото на глобалните центрове това са предимно Съединените американски щати, по-точно тяхната мрежа от фондове за подкрепа на така наречената демокрация. Американски сателити активно действаха на европейския континент: Полша, Литва, Чехия и, За съжаление нашата Украйна", обяснява той.

"Чехия отдавна е ресурсен център, Полша - първо като инкубатор на медийни канали, а след това и като платформа за алтернативни органи в изгнание. Литва, ужилена от темата за белоруската АЕЦ, е като таран за белоруско-европейските отношения. Украйна, въпреки постоянната ни подкрепа (например по въпроси на териториалната цялост и други), противно на духа на нашите отношения, се превърна в аванпост на политически провокации".

ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

ЕС не признава Лукашенко за легитимен президент на Беларус

Борел обяви пред ЕП, че президентските избори на 9 август са фалшифицирани

"По този начин ясно виждаме субектите на този процес, техните водачи и съучастници", продължи той.

"Тактиката на организаторите се основава на класическия американски учебник за цветни революции. Това е добре познатият Джин Шарп. Сега можем да погледнем назад и да анализираме подробно всички етапи от сценария за унищожаване на нашата страна, който ние, за щастие, не допуснахме да бъде реализиран и няма да позволим".

"Чуждестранните стратези внимателно подбраха ключовете за всяка социална прослойка в Беларус, създавайки "герои" за различни целеви аудитории", заяви Лукашенко.

Президентът на Беларус се надява на "предпазливостта на стара Европа" и предполага, че ЕС "ще ограничи прекалено ревностните си покрайнини".

Русия обяви: САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус

Русия обяви: САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус

Събитията в Беларус ясно показвали западна следа