Евродепутатите предлагат да се замразят европейските сметки на руснаци свързани с отравянето на Алексей Навални, пише резолюцията на Европейския парламент за отношенията с Русия, приета в четвъртък и цитирана от ТАСС.

"Европейският парламент призовава за създаването на такъв механизъм за санкции, който би предполагал събиране на информация и замразяване на европейски активи на корумпирани лица в съответствие с резултатите от разследванията на Антикорупционния фонд на Алексей Навални", се казва в документа.

Също така в резолюцията ЕП призовава за широка кампания, като приканва институциите на ЕС да приемат "стратегия за демократизация" на Русия и изисква от Русия да отмени изменението на Конституцията.

"Европейският парламент призовава Съвета на ЕС да приеме стратегия за подкрепа на руските дисиденти, неправителствени организации, независими медии, пълноценно използване на механизмите за защита на правата на човека и създаването на руски университет в изгнание в една от страните от ЕС."

"Европейският парламент призовава ... да се разработи широк спектър от стимули за укрепване на движението в Русия към свобода и демокрация. Призовава ЕС постоянно да изисква от Русия да отменя или променя незаконно приетите изменения в руската конституция", пише в документа.

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

Вероятно Навални е отровен там, а не на летището

Европейският парламент отказа да признае Александър Лукашенко за президент след изтичането на настоящия мандат и поиска строги, включително финансови санкции срещу Лукашенко и Минск, както и срещу руски граждани, които "подкрепиха Лукашенко", това пише в резолюцията на ЕП за Беларус, приета в четвъртък.

"Европейският парламент ... отхвърля резултатите ... от изборите, проведени в Беларус на 9 август, не признава Александър Лукашенко за президент след изтичане на настоящия му мандат".

"Европейският парламент призовава Съвета на ЕС незабавно ... въвеждане на широки и ефективни санкции срещу всички белоруски лица, виновни за изборни измами, насилие и репресии в Беларус ... да се проучи възможността за включване на руски граждани, пряко ангажирани с подкрепата на режима на Лукашенко в Беларус", допълва ЕП.

Европейският парламент също така иска от ЕС да замрази всякакви трансфери на средства в Минск и да спре да издава заеми от ЕИБ и ЕБВР.

Тихановска подготвя черен списък с имената на служители на силовите структури

Тихановска подготвя черен списък с имената на служители на силовите структури

Призовавам правоохранителни органи да спрат насилието