Русия изпрати в Беларус 300 десантчици на ученията "Славянско братство 2020", които се провеждат в западната част на страната, предаде Би Би Си. Те привлякоха международното внимание. Главнокомандващият въоръжените сили на Литва Валдемарас Рупшис заяви, че те имат настъпателен характер.

В Минск пристигна и руският военен министър Сергей Шойгу.

Общо в маневрите участват около 1500 военни, като 300 от тях са от 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия от Въздушно-десантните войски на Русия.

За първи път в "Славянско братство" участват и танкове на Въздушно-десантните войски.

Ученията се провеждат на фона на нестихващите масови протести в Беларус. Въпреки нееднократните заявление от руска страна, че Москва няма да се меси във вътрешните работи на Беларус, тя поддържа присъствие на свои десантчици в съседната страна. Преди ученията повод за това беше военен конкурс.

През последните дни медиите съобщават, че беларуският президент Александър Лукашенко е поискал военна помощ от руския държавен глава Владимир Путин.

Преди началото на ученията на 14 септември Путин обеща да изведе десантчиците от Беларус, след като те приключат.

През октомври в Беларус ще се проведат други военни учения с участието на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизии и Таджикистан.

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Западните стратези се подготвят от 10 години