Силният човек в Източна Либия ген. Халифа Хафтар обяви, че силите му ще позволят производството на петрол да бъде възобновено след 8-месечна блокада, а високопоставен политик в Триполи заяви, че ще бъде сформирана комисия, която да гарантира справедливо разпределение на приходите, съобщава "Ройтерс".

Националната петролна корпорация (NOC), която оперира енергийния сектор на Либия, обаче заяви по-рано, че няма да отмени форсмажорните обстоятелства върху износа, докато петролните съоръжения не бъдат демилитаризирани.

Непризнатото източно правителство в Либия подаде оставка на фона на протести

Непризнатото източно правителство в Либия подаде оставка на фона на протести

Подкрепяно от Халифа Хафтар...

Блокадата от силите на Хафтар струва на Либия загуба на приходи в размер на около 9 млрд. долара досега тази година, съобщи тази седмица Централната банка на Либия, базирана в Триполи. Блокадата се превърна в голяма пречка за новите опити за търсене на път напред в мирните преговори, след като офанзивата на Хафтар срещу Триполи се провали през юни.

Либия и много от нейните държавни институции са разделени от години между международно признатото правителство на националното единство в Триполи и Либийската национална армия на Хафтар в Източна Либия.

"Беше решено да се възобнови производството и износът на петрол с всички необходими условия и процедурни мерки, които гарантират справедливо разпределение на финансовите приходи от петрола", каза Хафтар.

Силите на Хафтар отхвърлиха призива на Триполи за спиране на огъня в Либия

Силите на Хафтар отхвърлиха призива на Триполи за спиране на огъня в Либия

Призивът бил "измама" и "хвърляне на прах в очите"

В Триполи вицепремиерът на правителството на националното единство Ахмед Майтег излезе с изявление веднага след речта на Хафтар, като също заяви, че "е решено" да се възобнови производството на петрол и добави, че това ще включва нова комисия, която да контролира разпределението на приходите.

Комисията ще осъществява координация между двете страни, за да се подготви бюджет и да се прехвърлят средства за покриване на плащания и да се справят с публичния дълг, каза той.

Премиерът на правителството в Триполи Файез ал Сарадж заяви в сряда, че планира да подаде оставка до края на октомври, а анализатори твърдят, че това ще доведе до политически пазарлъци сред други високопоставени фигури в Триполи да го наследят.

Нито Хафтар, нито Майтег обаче говориха за присъствието на Либийската национална армия и съюзнически чуждестранни сили в съоръженията за производство и износ на петрол, които според Националната петролна корпорация трябва да бъдат изтеглени, за да се гарантира безопасността на персонала ѝ, преди да възобнови производството.

В Либия руският "Панцир-C1" свали американския дрон MQ-9 Reaper

В Либия руският "Панцир-C1" свали американския дрон MQ-9 Reaper

Напрежение в региона