Въпросът с отваряне на граничните пунктове между България и Гърция бе поставен от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков по време на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос. Днес той бе поканен в МВнР във връзка с новите правила за влизане в южната ни съседка, съобщиха от МВнР.

Заместник-министър Дойков подчерта тежката ситуация на ГКПП "Кулата-Промахон", образувалите се дълги опашки, което причинява огромно неудобство на гражданите. От българска страна бе поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.

Пореден ден с километрички опашки на "Кулата"

Пореден ден с километрички опашки на "Кулата"

През половин час през границата преминават около 100 коли

Посланик Хронопулос изрази съжаление за ситуацията и обясни, че новите правила за влизане в Гърция се отнасят за всички граждани, независимо от тяхната националност.

Целта е да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Посланик Хронопулос се ангажира да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина и изрази надежда да бъде намерено бързо решение.