България разкрива почетно консулство в Гана, съобщиха от правителствената пресслужба. На днешното заседание министрите от третия кабинет "Борисов" дадоха съгласие за откриване на българско консулство в Република Гана със седалище град Акра.

Назначен за почетен консул е Николаас Корнелес Матеас ван Щаалдуйнен. Той е личност, ползваща се с добро име, обществени позиции и институционални контакти, които ще са полезни за по-нататъшното активизиране на връзките между двете държави.

Откриването на наше почетно консулство в Гана ще предостави възможност за активизиране на отношенията между двете страни в търговско-икономическата област, културния и образователен обмен и други сфери от взаимен интерес.

Гана е държава в Западна Африка. Площта й е 238,5 хил. кв. км. Тя граничи с Того на изток, Буркина Фасо на север, Кот д'Ивоар на запад и Атлантическия океан. По дължина на крайбрежието се простира низина с ширина до 15 км, а в централните части на страната е платото Ашанти (вис. до 300 м). В източните части са разклоненията на планината Атакора.

Столицата на Гана е Акра, в която са и двата национални парка - край замъка Кристианброс от 17-ти век и националният музей.

В Гана се изповядват едновременно християнската и мюсюлманска религии. От огромно значение за населението е връзката с родовите корени, което личи от имената им.

Гана има двойно повече природни богатства на човек от населението от по-бедните страни в Западна Африка. Въпреки това, Гана остава силно зависима от международната финансова и техническа помощ. Злато, дървесина и производство на какао са главните стоки за износ, показва справка в bg.wikipedia.org.