България се проваля като държава. Тази отчайваща констатация направи пред БНР проф. Георги Фотев, който е социолог и общественик, и който е бил министър на науката и висшето образование от декември 1990 до ноември 1991 в коалиционното правителство на Димитър Попов.

"Ние сме стигнали до това много печално състояние. Наблюдавам с дълбока тъга това, което става в обществото, защото в тези три десетилетия на демократично развитие, когато обществото се самоописва, когато то може да се саморазбира и самопознава, това нещо е пропиляно от глупави, повърхности коментари и на политиците, и на цялото общество", изтъкна проф. Фотев.

"Ние трябва да разберем, че от държавния глава до всичко, което доминира в публичния форум на обществото, е на повърхността на нещата. Ние едва ли не очакваме някакви чудеса да станат - няма да станат чудеса. Тук се иска максимално мобилизиране на мисленето, на отговорността. Необходими са смели решения", настоява авторитетният учен.

"Смисълът на връчването на първия и втория мандат се определя от Конституцията, но това не означава, че в моето разбиране това е формален акт. Конституцията казва така и всички знаем, че се връчва на този, който е победител или на второ място. Там също е необходимо държавният глава, който и да е той, да направи много сериозна мотивировка, защото тази митивировка е тълкуване на смисъла на Конституцията и тя е един много добър повод да се види от една надпартийна, но не надполитическа гледна точка каво е състоянието на нацията, на обществото", коментира още проф. Фотев.

По думите му всички подобни избори и изборите в демократичното общество са един от най-добрите инструменти и поводи за развиване на политическата и демократичната култура на обществото.