Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова и Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение за регламентиране на автоматичния обмен на отчети по държави. Това съобщават от Министерството на финансите.

"Административното сътрудничество е ефективен инструмент за противодействие на избягването на данъци и само с координирани усилия на държавите от цял свят може да се постигне тази цел. Това споразумение е дългоочаквано от представителите на бизнеса, като ще доведе до намаляване на административната тежест и ще създаде спокойна и предвидима бизнес среда", заяви Людмила Петкова.

Чрез споразумението България ще получава информация за приходите, дейностите, активите и данъците на големите американски мултинационални групи, които извършват дейност в страната. Ще отпадне и задължението на местните дъщерни дружества на тези групи да подават отчети по държави съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, тъй като тази информация ще се обменя на реципрочна основа между двете държави.

Допълнително, автоматичният обмен на отчети по държави ще доведе до повишаване на международната данъчна прозрачност. С подписването България и САЩ изпълняват поетите ангажименти в рамките на Плана на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20 за прилагането на мерки срещу свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби в други юрисдикции.

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

Остава приемането на още 26 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България