За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), заяви премиерът Главчев пред журналисти след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

От разговора на премиера с генералния секретар е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на следващата 2025 г. Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26.

В рамките на днешната им среща министър-председателят лично е благодарил на генералния секретар на ОИСР Мариас Корман за активния диалог със страната ни по време на неговия мандат.

На въпрос за вчерашната отмяна на решението на МС за създаване на частна болница премиерът Главчев изтъкна, че аргумент за отмяната е създалото се обществено напрежение, с което той се е съобразил.

Припомняме, в началото на 2022 г. България започна преговори със Съвета на ОИСР, след като държавата постигна напредък по първите изисквания за членство в организацията.

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Премиерът е обнадежден, че държавната политика ще даде тласък за финализиране на преговорите