Първостепенен външнополитически приоритет за България е присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна.

Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев в изказването си на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа, посочи още министър-председателят. Според Главчев са необходими интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност.

По думите му работата по всички приоритетни за страната политики на национално ниво и в рамките на ЕС - образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране на преговорите по присъединяване към ОИСР. Премиерът увери, че "България ще продължи да бъде стабилен и последователен партньор".

Присъединителният процес играе важната роля на ускорител за реформи, трансформираща сила, от която България в момента се нуждае, смята Димитър Главчев. Наред с това активният диалог на страната с ОИСР е шанс за намиране на решения за подобряване на ефективността на публичните политики.

"Процесът на подготовка и присъединяването на България към ОИСР ще допринесе към нашите усилия за провеждане на по-добри политики за по-добър живот", добави министър-председателят. По думите му сега особено важно за България е осигуряването на благоприятни условия за провеждането на честни, прозрачни и свободни избори. Именно такъв ангажимент е поел и настоящият служебен кабинет.

Премиерът Главчев отбеляза последователната и предвидима външна политика на България, трайно определена от евроатлантическите ценности.

ОИСР очаква рязко забавяне на инфлацията в България

ОИСР очаква рязко забавяне на инфлацията в България

Организацията прогнозира и ускоряване на икономическия растеж на страната ни