България има готовност за доброволен финансов принос в подкрепа на Украйна, чрез сключване на Споразумение за участие в Програмата на ОИСР за страната, заяви служебният премиер Димитър Главчев на срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Надявам се присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове. България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР. Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки, заяви Главчев, като добави, че България има готовност за интензивни преговори.

Премиерът постави акцент върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа, чиято цел е укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

В хода на разговора Димитър Главчев специално благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата подкрепа и ангажираност в процеса на присъединяване на България към ОИСР. Премиерът изрази своята увереност, че този активен диалог допринася за намирането на най-подходящите решения по направените препоръки.

Припомняме, на състоялата се през април втора сесия на Глобалната парламентарна мрежа на ОИСР от българска страна бе потвърден ангажимент за сформиране на парламентарна комисия, която да отговаря за обсъждането и приемането на законодателство, свързано с процеса на присъединяването ни към Организацията.

Депутатите в тънки сметки колко печелим от войната в Украйна

Депутатите в тънки сметки колко печелим от войната в Украйна

Европейци ли сме и колко трябва да дадем на Украйна, за да станем международници?