България ще бъде част от бъдещия Шенген. Това заяви пред БНТ посланикът на Франция в България Ерик Льобедел в отговор на въпрос не е ли несправедливо страната ни да е извън Шенген.

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

Европейската комисия предложи мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство

Френският дипломат призна, че самият Шенген - икономическото пространство, основано на договора за премахване на граничния контрол, в момента не е добър, не е перфектен.
Можем ли да си представим, че България ще ни лиши от своя опит при опазване на границите, запита той в потвърждение на тезата, че странта ни ще се включи в Шенген и си отговори: "Не, разбира се".

Европа на две скорости – най-добрият начин да бъде счупен ЕС отвътре

Европа на две скорости – най-добрият начин да бъде счупен ЕС отвътре

Според евродепутата Петър Курумбашев

В никакъв случай не става въпрос за Европа на две скорости. Европа на много скорости съществува, съществува и за България, призна Льобедел. Запитан дали няма опит да се създаде "елитна Европа", в чийто център да са Франция и Германия, сегашният посланик в София призна, че диференцираната Европа съществува. България може да се възползва от това. България е една от малкото страни, която участва във всички кръгове, заяви дипломатът.

Той отново изтъкна призивите за по-обединена, по-суверенна, по-демократична Европа и разясни, че по-обединена е да се подчертае икономическото сближаване. Нито една държава не може да блокира тези, които искат да стигнат по-далеч. Нито една държава не трябва да бъде изключена, каза дипломатът.

Той даде пример с Фонда за солидарност, според който българи, работили и осигурявали се легално във Франция, могат да ползват своите пенсии у нас. Тези пари ще отидат в страни, които имат повече нужда от тях, обясни френският посланик Льобедел. За социалните осигуровки предлагаме нов механизъм, който ще функционира на основа на принципа на солидарността. Това е Европа, която сближава, допълни той.

Относно Европа, която закриля посланикът призна, че има решения, които се вземат тайно и след това се казват на народите. За да няма подобно налагане, той обясни, че предлагат дебати за всички страни. Ще се стигне до изводи без да налагаме детайли, ще потърсим мнението на гражданското общество. Това ще съвпадне с българското председателство на ЕС.

Изправени срещу трети сили - Китай, САЩ, трябва да сме по-последователни в икономическа гледна точка, да достигнем общ бюджет на зоната, да достигнем демократичен контрол, който ще минава, може би, през европейски министър на икономиката, заяви Ерик Льобедел за бъдещето на Европа и еврозоната.

Желаем да преустроим демократично Европа. Разчитаме на Европейски парламент. Половината от евродепутатите са (излъчени) от такива транснационални допитвания, обясни той. Относно идеята Еврокомисията да е само с 15 комисари, дипломатът поясни, че Франция е готова да се откаже от своя комисар, за да не е в ущърб на малките страни.

Многохилядна акция в Барселона с призив за независимост на Каталуня

Многохилядна акция в Барселона с призив за независимост на Каталуня

По.малко от три седмици преди референдума...

Относно референдума в Каталуня, Льободел припомни, че френският президент Мануел Макрон се обадил на Рахой, да засвидетелства, че в Испания има само един събеседник и това е Мариано Рахой.