"България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС." Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючук. По думите му нямаме място в това пространство на спъващите. Имаме място в пространството за развитие - да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес, добави той.

Кючук коментира темите за преговорите със Северна Македония и предложението на френското председателство за РСМ.

Той заяви, че не поддържа идеята РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорния процес. Според него това ще усложни международния образ на България.

Относно френското предложение евродепутатът каза, че е най-доброто, което сме имали. Дали то ще бъде прието от София и Скопие е друг въпрос, допълни той. Кючук определи като голяма грешка отговорността по въпроса да бъде прехвърлена на Народното събрание. Позицията на България трябваше да бъде изкована от Министерския съвет, както е по Конституция - външната политика се моди от МС, а не от парламента, добави той.

По думите на Илхан Кючук липсата на единно мнение в управляващата коалиция, както и липсата на диалог с опозицията по темата за РСМ също са грешки.

Ако България приеме позиция по предложението за РСМ, вече политическият натиск няма да е върху нея, заяви евродепутатът. "България ще има позиция, защото не може по този въпрос две години да не успяваме да имаме обща позиция. Много неуважително ще е и към ЕС, ако страната ни не успее да излезе с ясна физиономия как го вижда този въпрос. В предложението има доста добри гаранции и за решаването на тежките проблеми от миналото, и за отварянето на старите емоционални въпроси, както и за правата на българите - те намират своите гаранции по европейски начин", каза още той.

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Натискат за отваряне на преговорите и на Албания, и на РСМ