Партиите от политическия картел са пред финализиране на сделката по продажба на интересите на България на близки и по-далечни геополитически сили. Това предупреждение до българските граждани отправят от "Нова Република". От формацията са категорични, че днес сме свидетели на опасно съвпадение на интересите и манипулиране на обществото в посока обща коалиция БСП-ГЕРБ плюс различни патерици.

В подкрепа на твърдението си от "Нова Република" представят и доказателства. Бойко Борисов потвърди информацията от публикацията на "Уолстрийт джърнъл", че ДАНС е придобила наръчника за предизборната кампания, който Русия е връчила на БСП. Призна също, че е бил информиран за това и не е предприел нищо. Похвали се, че е обслужил интереса на Русия за АЕЦ "Белене" и ремонта на самолетите Миг-21, като така бил объркал руснаците кого да подкрепят в България - ГЕРБ или БСП, заявяват в позицията си от "Нова Република".

Те настояват да получат отговори на следните въпроси:

  • Защо Борисов като премиер не е възложил на ДАНС да противодейства на руската намеса във вътрешните работи?
  • Защо не е противодействал на практическото приложение на наръчника и разпространението на фалшиви новини и манипулирани социологически проучвания?
  • Защо подчини цялото си поведение на наръчника на Кремъл и обслужване на интересите на Москва?

От "Нова Република" са категорични, че констатацията днес е нерадостна. От формацията изтъкват, че БСП открито защитава интереса на Русия с позициите си за Крим и за отмяна на санкциите срещу пряко ангажираните с анексирането. Т.нар. патриоти повтарят същите позиции, а в листите им е лично шефът на "Русофили" Николай Малинов, който поздрави Русия за анексирането на Крим и каза, че "идват Балканите по южния път".

Доган и Местан са разделили етническия вот в интерес на Русия и Турция. Всички заедно търпят нахалното поведение на Ердоган, защото си делят гласовете на изселниците в Турция - на президентските избори половината отидоха за БСП, другата половина за ГЕРБ. Борисов дори се самопредложи за куриер на Ердоган в спора му с Европа, посочват от политическата формация.

Според хората на Радан Кънев по-далечни геополитически сили открито подкрепят запазването на статуквото и активните действия по изолиране на непримиримата пробългарска десница.

И всички тези са се озъбили за властта, защото там е мястото на голямото крадене.

Затова от "Нова Република" са убедени, че в тази ситуация България има нужда от смела десница, която да се противопостави на геополитическото парцелиране на кражбите. Хората имат нужда от защитник. Малкият и средният бизнес имат нужда от това някой да ги пази от рекета на властта.

В позицията си от "Нова Република" изтъкват, че само те са повели битка срещу картела при горивата и са осъдили Министерството на финансите да разкрие собствениците на данъчни складове, които са в основата на картела и високите цени. Нито една друга политическа сила не ни подкрепи в тази битка. А ограбването на българите е възможно с мълчаливото съгласие и на източни, и на западни интереси.

Само "Нова Република" предлага румънски модел на правосъдие, който да вкара крадците в затвора. Нито една друга политическа сила не ни подкрепи в тази битка. Защото една антикорупционна прокуратура ще спре кражбите на всички, независимо дали си слагат евразийски или евроатлантически етикети, подчертават още от политическата формация.

В позицията се посочва още, че само "Нова Република" призовава за обща национална позиция за представените пет сценария пред Европейския съюз и отвоюване на българския интерес в петия сценарий - Единна Европа с обща охрана на границите, с обща прокуратура и с общ енергиен пазар. За всички останали този вариант само би попречил на парцелирането на кражбите.

От формацията са убедени, че това са причините да бъдат поставени под медийно затъмнение и да бъдат обявени за черната овца на тези избори. Срещу тях воюват медийният и социологическият картел.

В заключение от "Нова Република" заявяват, че България има нужда от тях, защото има нужда от смели, принципни и загрижени единствено за страната ни политици.