Декларация по повод настъпването на Новата година в подкрепа на семействата като основа на обществата и на семейните ценности одобриха във вторник президентите на България, Унгария и Сърбия Румен Радев, Каталин Новак и Александър Вучич. Това съобщава президентската пресслужба. 

"Вярваме, че семействата заслужават закрила, помощ и признание от страна на държавите и обществата. Ето защо ние силно подкрепяме политики, които насърчават благосъстоянието на семействата и укрепват семейната сплотеност, осигуряват благоприятна среда за семейната основа, дават възможност на жените да се развиват едновременно като майки и професионалисти, подкрепят нуждаещите се и осигуряват сигурно бъдеще за децата", се посочва в декларацията. 

Тя бе инициирана от унгарския държавен глава като обобщение на дискусиите и разговорите по време на президентската среща на върха по демографските въпроси в Будапеща през септември 2023 г. В нея участва и Радев по покана на Новак.

Орбан призовава за по-малко паника за климата и повече бебета

Орбан призовава за по-малко паника за климата и повече бебета

"Европа действа от страх и страхът ни прави пораженци", каза десният лидер в четвъртък.

Форумът е ежегодно събитие, на което политици и експерти обсъждат демографските тенденции и подходите към развитието на политики в подкрепа на семейството.