Позиция на Българското министерство на външните работи - МВнР за референдума в Македония е, че вярва в демокрацията и че тя има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха.

"Гражданите имаха свободен избор и над 90 процента от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат", съобщава МВнР.

"Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям - бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са "за" членство в ЕС и НАТО", комнетира в совята позиция българското външно министерство.

"Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО", допълват от МВнР.

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%
Обновена

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%

903 169 гласа ( 50% + 1) са необходими за валиден референдум