Съгласуваната на ниво правителство рамкова позиция на кабинета за Срещата на върха на НАТО след дни ще бъде изпратена в Секретното деловодство на Народното събрание.

Това обяви служебният премиер, който е и външен министър Димитър Главчев. Премиерът изненада журналистите като се присъедини към проверката на строителната площадка на Националната детска болница в столичния кварта "Горна баня".

Така всеки от депутатите ще може да се запознае с нея, въпреки че няма никакъв повод за спекулации, посочи Главчев.

Възраждане се оплакват, че Главчев не им казва каква е позицията за срещата в НАТО

Възраждане се оплакват, че Главчев не им казва каква е позицията за срещата в НАТО

Но Костадин Костадинов ще поиска информация за това лично

По думите му абсурдни са тезите, че служебното правителство ни вкарва във война. В позицията нямало нищо по-различно от досега заявяваното. Няма как и да се наруши общоприетото в НАТО, каза Главчев.

Припомняме, тази сутрин лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че има намерение да посети лично Министерски съвет, за да открие въпросната рамкова позиция. Костадинов подчертава, че Народното събрание е единствената държавна институция, която управлява законодателната власт.

Миналата седмица премиерът Димитър Главчев не дойде в Народното събрание, макар че официално изслушването му беше поискано по темата за службите.

Срещата на върха на НАТО предизвика политически скандал, който излиза извън рамките на вътрешното противоборство на партиите у нас, тъй като след като службеният премиер даде заявка, че в българската делегация ще се включат и държавният глава Румен Радев, и премиерът Димитър Главчев, президентът отказа участието си. Румен Радев изрази и несъгласие с гласуваната от Министерски съвет рамкова позиция, въпреки че това е стандартната процедура, а по Конституция външната политика се ръководи от изпълнителната власт.

Преди това Димитър Главчев поиска Народното събрание да определи кой да представлява Българската държава, но въпросът не достигна до публично гласуване в пленарна зала, а остана на ниво непостигнато съгласие на председателски съвет.

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Премиерът ще води българската делегация