За Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон, ще пътуват и служебният министър-председател Димитър Главчев, и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

Това решение оповести днес Министерски съвет, след като Народното събрание отказа да даде ясен и категоричен отговор на въпроса за Димитър Главчев какво решение да се вземе.

Решението, взето от служебния премиер, е двояко и двузначно предвид относителното разминаване на заявените позиции от представителните ни мъже. Днес беше последният срок за заявяване на държавната ни делегация.

По-рано в парламента бяха изказани различни позиции.

Парламентът върна топката за срещата на НАТО в ръцете на Главчев

Парламентът върна топката за срещата на НАТО в ръцете на Главчев

Решеното на Председателски съвет не бе обявено официално, а съдим по коментари на депутати

Припомняме, че след като вчера изрично от Министерски съвет поискаха Народното събрание да се изкаже и то в кратък срок - до днес, тъй като изтича времето, в което страната ни трябва да заяви своя представител, темата е била обсъдена на Председателски съвет.

В пленарна зала обаче не стана и дума за това, а новоизбраният председател Рая Назарян не обяви нищо от трибуната на парламента. Обичайна практика е все пак решенията на Председателския съвет да бъдат най-малкото коментирани, дори и да не минават на гласуването на всички депутати.

За позициите и какво е решението на парламента се разбра от отделните позиции и изказвания на представителите на политическите сили.

Цончо Ганев от "Възраждане" обяви и решението на председателския съвет - Димитър Главчев да прецени кой да иде на срещата на НАТО. По думите му ГЕРБ и ДПС, ПП-ДБ са били против на срещата на НАТО да бъде изпратен Румен Радев, като били подкрепени от "Величие". "Възраждане" пък искали във Вашингтон да отиде Румен Радев.

По-късно Борислав Гуцанов заяви и че БСП подкрепят идеята президентът да представлява България на форума на Алианса.

Не много ясно изказване, отново пред журналисти, направи Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ смята, че президентът трябва да отиде на срещата в НАТО и да отстои обаче вече готова позиция. Така се случвало, когато ГЕРБ управлявали, обясни Борисов.

От "Величие" по-късно обосноваха позицията си, че не парламентът е органът, който трябва да вземе решение, а господин Главчев трябва да си поеме отговорността и да вземе решение.

Реално това би означавало официалната позиция на страната да бъде изготвена от Министерски съвет и Външно министерство, които в момента се ръководят от един човек - служебният премиер и по съвместително външен министър Димитър Главчев. Под въпрос е обаче доколко съвпадат визиите на Министерски съвет и на президентството по отношение на геополитическата ориентация на страната. А и държавният глава изказа съмнение в компетентността и адекватността на Димитър Главчев, когато бе заявено намерението да изпълнява функциите и на външен министър. 

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна

Служебният премиер участва в срещата за мир в Швейцария

От "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг настояха премиерът Главчев да ходи във Вашингтон заради проруските позиции на президента. Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси, каза още Николай Денков.

По-категорична позиция, но в писмена форма изказва председателят на ДПС Делян Пеевски. Позицията е публикувана на сайта на Движението, а и бе разпратена до медиите.

Според него, в този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното правото на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", заявява Пеевски.

Припомняме, срещата на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон в периода 09-11.07.24 г. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Още на 3 юни президентът Румен Радев заяви, че служебният кабинет е с ниска легитимност и продукт на гавра с Конституцията. Затова и според него трябва да се имат предвид всички последици от евентуалната ни позиция на тази "екзистенциална среща" във Вашингтон, а самата среща бе определена така от държавния глава в контекста на прогнозата му за "ядрен армагедон при ескалация на войната в Украйна".

Румен Радев: Сред Б9 няма консенсус за изхода от войната на Русия срещу Украйна

Румен Радев: Сред Б9 няма консенсус за изхода от войната на Русия срещу Украйна

За пръв път няма да има обща декларация на формата