Ядрен армагедон прогнозира президентът Румен Радев при евентуално участие на войски на НАТО в Украйна.

Участието на НАТО в тази война на всички нива е публична тайна, която все повече излиза на яве, смята Радев. Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече и от ядрен армагедон, посочи президентът. Според него всички спекулации по темата целят да приспят общественото внимание.

Той припомни, че никога не е заявявал, че ще пращаме войски в Украйна. "Нашите самозвани евроатлантици са страхливички сами да вземат такова решение, защото занаят много добре, че ще бъдат отритнати от обществото, така както си го получиха при опита да отменят 3 март като национален празник", обясни Румен Радев. Според него, ако зависело от евроатлантиците, те щели с охота да пратят на фронта всички българи.

До момента имало 2 червени линии, които удържали войната- войната се водила само на територията на Украйна и без натовско участие. Сега тези червени линии се погазвали, убеден е Радев.

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Всички страни от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, убеден Радев

Решението на България дали да изпрати военни в Украйна нямало значение заради член 5 на НАТО

Кой ще представлява държава ни на срещата на върха на НАТО, ще реши МС. Президентът предупреди, че служебната власт трябва да има предвид и всички последици от евентуалната ни позиция. Това е екзистенциална среща, отчете държавният глава. Тук се взема решение за войната и мира, изтъкна Радев.

Той също така заяви, че служебният кабинет е с ниска легитимност и продукт на гавра с Конституцията. За позицията ни за клането в Сребреница държавният глава подчерта, че правителството не трябва да проявява колебание, при положение, че сме съавтори. Трябва да се установят всички факти и обстоятелства, каза Радев. Но според него промяната в позицията на властта няма да е прецедент и даде за пример позицията ни за РСМ и правата на човека.

За предстоящия вот Румен Радев акцентира върху невъзможността на партиите да мотивират избирателите. Партиите губят доверието на избирателите, каза той. По мнението му партиите се лутат в колебания и са излъгали хората в обещанията си. Все пак президентът се надява хората са излязат пред урните.