Българската земеделска земя остава най-евтината и най-разпокъсаната в Европа. Нормативната база, която засяга собствеността и обработката на земята, е променена 60 пъти за последните години, информира БНР.

Настоящият състав на Европейския парламент не реши как ще изглежда новата обща селскостопанска политика. Проблемите трябва да се решат от следващите евродепутати.

"Накратко, нищо не е ясно", казва Галина Пейчева - член на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи и фермер.

Обсъдихме с Румъния общата селскостопанска политика след 2020 г.

Обсъдихме с Румъния общата селскостопанска политика след 2020 г.

Съседката ни се отчете и за предприетите мерки срещу африканската чума

България трябва да разработи стратегически план и да постави конкретни цели за страната като определи кои сектори са стратегически и в кои има нужда от подпомагане, припомни Галина Пейчева.

"Ако не бъдат изпълнени целите и има разлика от 25%, има реална опасност от спирания на плащанията, което е много сериозно, защото от нас се очаква да кажем какво ще изпълним много конкретно - залагаме определени цели и те са свързани с определени ангажименти", каза Пейчева.

По думите й, ако заложените цели не бъдат изпълнени и разликата е 25%, комисията започва процедура и трябва да бъде направен екшън-план, а ако не бъде изпълнен - плащанията спират.

В ресорното министерство засега не отговарят какви цели са заложени в българското предложение, допълни Пейчева и заяви, че "това създава огромно напрежение и несигурност" в бизнеса.

Земите, които не са потърсени от реалните си собственици са другият проблем, който създава напрежение. Те са т.н. "бели петна". Те се обработват от земеделци срещу заплащане. Липсата на работна ръка също е проблем. Заради липсата на работници в България се отглежда зърно и по-малко плодове.