Български и румънски изтребители тренираха за съвместно опазване на въздушното пространство. Двойка изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево и двойка изтребители F-16 от летище Фетещи на румънските Военновъздушни сили успешно изпълниха мисията "Air Policing" (въздушен контрол) по време на българо-румънската летателна тренировка "Blue Bridge 2021". Информацията е на военното министерство.

В ролята на "самолет-нарушител" бе военно-транспортен самолет "Спартан" C-27J от авиобаза Враждебна. Тренировката премина в две фази на съвместни действия. Първо двойка дежурни МиГ-29 излетя от авиобаза Граф Игнатиево със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на "самолета-нарушител" до напускане на българското въздушно пространство.

Двойка F-16 от състава на румънските Военновъздушни сили отработи действията по приемане, съпровождане и принуждаване за кацане на военно-транспортния самолет в Румъния.

МС изпрати за ратификация Споразумението с Румъния за въздушен контрол

МС изпрати за ратификация Споразумението с Румъния за въздушен контрол

Приемането на решението не води до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет

Вторият етап от сценария повтори действията по ескортиране и предаване от румънските на българските изтребители на "Спартан" C-27J.