"Няма бългаpcки мигpанти. Трябва да е ясно, че България, за разлика от други страни, е член на ЕС и българските граждани са граждани на обединена Европа и свободното движение е тяхно право." Така президентът Румен Радев коментира скандала от вчера с интервюто за крайнодясно издание на френския президент Емануел Макрон. Държавният глава Радев гласува на балотажа в София, като коментира и нагласата на българите спрямо изборния процес

Аз мисля, че външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар предизборно, от която и да е страна", посочи Радев.

Каракачанов и Джамбазки изригнаха срещу Макрон

Каракачанов и Джамбазки изригнаха срещу Макрон

След като Макрон обяви, че предпочитал мигранти от Африка пред нелегалните украински или български банди

Той заяви, че е имал много срещи и разговори с френския президент, на които са обсъждали различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо е заявил своите амбиции за европейско лидерство. Амбицията на Макрон за европейско лидерство ще се реализира много трудно с такъв тип непремерено говорене, заяви обаче Румен Радев, който изказа и съмнението за чертаене на нови разделителни линии.

По думите му отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и, ако има някакъв проблем между двете страни, то той не е в миграцията.

Според Румен Радев за нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси, каквито са пакетът "Мобилност", Шенген, механизмът за сътрудничество и проверка, подкрепата за началото на членството на Северна Македония в ЕС". И ако нямаме френската подкрепа по тези въпроси, трябва да се анализира защо е това и дали това не се дължи на слабости в нашата политика.

Захариева за Макрон: Изказването е обидно, българите са възмутени

Захариева за Макрон: Изказването е обидно, българите са възмутени

Във Франция "да бъдат така добри" и да предоставят информация, ако имат такава

Държавният глава разкритикува и индиректно и българската външна политика, като по думите му не трябва да се стига и до непремерени официални реакции. Много внимателно трябва да се работи, включително и при превода, на такива изказвания и документи.

Държавният глава не отговори на въпрос на журналисти дали е прочел стенограмата от изслушването на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, след като тя бе публикувана на сайта на ВСС през изминалата седмица. Румен Радев отговори с въпрос знае ли се колко е дълга тази стенограма и посочи, че това е обемист документ. Моят екип работи по въпроса, завърши Румен Радев.