Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заяви в интервю, излъчено от БТВ, че изказването на Еманюел Макрон е обидно за България, за общността ни във Франция и предизвиква недоумение.

По думите й, България не разбира "причината за това нещо, още повече че официално френските власти не са сигнализирали за каквито и да било съществени проблеми към нашите власти, а мизля, че има доста добро ниво на полицейско сътрудничество между България и Франция".

Тя обяснява, че миналата година по взаимно съгласие е прекратено засиленото полицейско сътрудничество в 4 големи френски града с българска общност, "точно защото не са констатирани съществени проблеми от българската общност".

"Това изказване е обидно за българската общност там, чух че те са много възмутени, защото това е една добре интегрирана общност и в никакъв случай не считаме, че те създават особени проблеми", допълва Захариева.

МВнР връчва протестна нота в Париж и привиква посланика на Франция в София

МВнР връчва протестна нота в Париж и привиква посланика на Франция в София

След предизвикалото буря изказване на Макрон

Не е това начина между две държави в Европейския съюа, в ЕС има свободно движение на хора и всеки европейски гражданин може да реши къде да живее на територията на която и да е от държавите, коментира тя.

Захариева е говорила с посланика и е инструктиран още в понеделник да връчи протестна нота във френското външно министерство и да питат, за какви точно български каналджийски групи имат предвид. И ако френската държава има такава информация да бъдат така добри да я представят по официалния ред за да може МВР да работи заедно с тяхното вътрешно министерство.

Тя коментира, че е извикан "техният посланик за да заявим възмущение от това изказване".

Според нея, е въпрос на личен избор на Макрон, какво да направи, но България разчита, че отношенията с Франция ще останат добри.

Тя не знае, дали думите са извадени от контекста, но така или иначе изказването е неприемливо и не може да се генерализира целия български народ.

Както има българи, извършващи престъпления, има и французи, допълва българският външен министър.

Каракачанов и Джамбазки изригнаха срещу Макрон

Каракачанов и Джамбазки изригнаха срещу Макрон

След като Макрон обяви, че предпочитал мигранти от Африка пред нелегалните украински или български банди